Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Tradycyjne ciasto z poziomkami, na biszkoptowym spodzie owoce, masa, galaretka.
Jaja ubić z jedną szklanką cukru. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Dosypać mąkę kartoflaną. Wlać łyżeczkę octu i wymieszać. Upiec w dużej blaszce płaski biszkopt( około 40 minut w temperaturze ok 180/190 stopni). Wystudzić i naponczować lekko posłodzoną, chłodna herbatą.

Truskawki i poziomki wypłukać. Truskawki pokroić na ćwiartki a poziomki pozostawić w całości. Zasypać cukrem pudrem i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu.

Galaretkę truskawkową wymieszać z żelatyną. Zalać jedną szklanką wrzącej wody i wymieszać. Ostudzić. Do zimnej galaretki wlać jogurt i schłodzić w lodówce.

Na naponczownym biszkopcie rozłożyć owoce. Zalać masą jogurtową. Masa powinna być gęsta, taka która już zaczęła się zsiadać. Schłodzić.
Galaretkę agrestową zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Kiedy masa jogurtowa będzie już dostatecznie twarda zalać placek galaretką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia1988

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    motylwe

    ale pyszności,takie aromatyczne z poziomkami
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Piękne i pyszne ciasto, ale mi byłoby szkoda poziomek więc zrobiłabym bez nich :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    pyszne połączenie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    caralajna

    piękne kolory
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Wow,muszę się wybrać do lasu
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    apetycze
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aneta2604

    wygląda super
  • 0
    original
    Opublikowano

    monika141

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !