Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur postny

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3 szklanki
woda 1 szklanka
zakwas na żur 1,5 szklanki
czosnek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Żur postny

Wodę zagotować z zakwasem żurowym. Do wrzącej zupy wlewać stopniowo przegotowane mleko, ciągle mieszając oraz roztarty z solą czosnek. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i przyprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 27.03.2013 12:05
Trochę inna wersja żurku, ja też z mlekiem nie robiłam. Teraz przed Wielkanocą to prawdziwy "sezon" na żury i żurki.
Motorek 29.11.2012 09:10
z mlekiem jeszcze nie jadłem
alaaa 14.11.2012 22:39
takiego nie robiłam,ale może być smaczny
kuklik 26.09.2012 19:46
takiego nie znaŁAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak