Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIAŁA SZYNKA PARZONA

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe od szynki 1,5 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 30 gram
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 4 szt
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: BIAŁA SZYNKA PARZONA

Kroki postępowania

1
Mięso od szynki wymyć,i zapeklować metodą nastrzykową.Szklankę wody zagotować z przyprawami i przestudzić.Do przestudzonej zalewy dodać sól peklową i wymieszać.Całkowicie wystudzić.Dużą strzykawką nastrzykiwać zalewę w mięso w kilku miejscach.Mięso ułożyć w naczyniu, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 dni.Po tym czasie mięso wyjąć i obwiązać ściśle sznurkiem .
Krok 1 - BIAŁA SZYNKA PARZONA foto
2
W garnku zagotować wodę z przyprawami i włożyć szynkę.Parzyć na bardzo minimalnym ogniu około 1 godziny.
Krok 2 - BIAŁA SZYNKA PARZONA foto
3
po ugotowaniu dobrze szynkę wystudzić i cienko pokroić.Bardzo polecam.Pyszna-smacznego !
Krok 3 - BIAŁA SZYNKA PARZONA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 17.05.2014 10:28
świetna szynka
olkaaa 19.12.2013 09:17
ciekawy przepis
Grazyna0211 12.12.2013 19:15
pyszna domowa szyneczka
anemon 01.09.2013 07:24
Koniecznie muszę zrobić szynkę wg Twojego przepisu.
ankaryba 21.06.2013 13:14
smaczna :-)
IZABELA29 06.05.2013 09:16
chętnie taka się poczęstuję .
Kuchareczka2 11.10.2012 14:37
pyszniutka
kate.500 03.07.2012 10:18
smaczna
IZABELA29 10.06.2012 09:17
najpyszniejsza jaka może być bo domowa
misia53 06.06.2012 00:13
ojoj,, jakie to wspaniałe!
ben-ka 05.06.2012 18:40
mistrzostwo!
Beatris 01.06.2012 10:42
Aż mi ślinka cieknie. Smakowicie się zapowiada.
sylwia / sytofala 31.05.2012 21:00
aż zgłodniałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak