Sposób przygotowania

2 szklanki cukru skarmelizować na patelni. Stopić kg smalcu,dodać 4 szkl cukru, wlać karmel, mieszać, aż cukier się rozpuści. Po ostudzeniu dodać 3-4 szkl mąki, proszek do pieczenia ( większe opakowanie) 1 op amoniaku, cynamon, goździki Prymat, szkl kwaśnej śmietany, 3 łyzki octu. Wyrobić ciasto i odstawić przykryte ściereczką w chłodnym miejscu 5-7 dni. rozwałkować. Wykrawane pierniczki ułożyć na posmarowanej blaszce, piec 45-60 min. Polukrować

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maxfighter

    PALCE LIZAĆ
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iwonka20122

    Rewelacyjny deser godny polecenia na specjalne okazje :)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    jak babci to muszą dobrze smakować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    brygida

    stare przepisy są fantastyczne, proste i smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Emilia25

    Niesamowite
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    darek6

    tak długo trzeba robić? alre jak babci to napewno fajne!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Monika188

    mogą być fajne, ale ten cynamon:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Monika188

    fajne, ale sporo pracy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Monika188

    fajne, ale sporo pracy
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    jak babci to na pewno smaczne
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    wolę dziadka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !