Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto ali

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka wiśniowa 2 op
masa
mleko 0,5 l
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
margaryna 1 kostka
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto ali

Białka ubijamy z cukrem,następnie dodajemy po jednym żółtku.Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jaj i pieczemy biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzącej wody i studzimy.do tężejącej galaretki dodajemy dżem i miksujemy. Masa-odlewamy szklankę mleka a resztę zagotowujemy,w tej szklance mleka rozrabiamy mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz cukrem i wlewamy do wrzącego mleka ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej masy.gdy budyń ostygnie dodajemy utartą margaryną Na biszkopt wykładamy galaretkę z dżemem i na to masą budyniową ,możemy posypać posypką czekoladową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.06.2012 05:37
pycha!
Betka 10.06.2012 08:29
rewelacyjnie wygląda;)
ronald88 02.06.2012 07:52
super
ronald88 02.06.2012 07:52
super
ronald88 02.06.2012 07:52
super
Justyna24 01.06.2012 17:08
lubię to
Agnieszka91 31.05.2012 17:21
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak