Sposób przygotowania

Mleko zagrzać z rozciętą laską wanilii, gotować 15-20 minut na jak najmniejszym płomieniu.
Pod koniec gotowania posłodzić lekko i posolić małą szczyptą soli.
Zdjać garnek z ognia, odcedzić mleko, aby nie zostały drobinki wanilii, wlać kwaśną śmietanę i szybko roztrzepać mątewką.
Ponownie postawić na małym ogniu i chwilę ogrzewać, aż zacznie się ścinać twaróg i oddzielać od niego serwatka.
Zgasić ogień i pozostawić kilka minut, aby ser się oddzielił od serwatki.
Przelać ser na sito wyścielone gęstą gazą lub tetrą.
Pozostawić na kilka godzin do odcieknięcia, obciążając ser małym talerzykiem i np.torebką cukru.
Odcedzony ser przełożyć do pojemniczka, ugnieść równą warstwą i wstawić do lodówki.

Komentarze

  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów - każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !