Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twaróg waniliowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko tłuste 2 litry
kwaśna śmietana 1 szkl.
wanilia 1 Laska
sól mała szczypta
cukier waniliowy 3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Twaróg waniliowy

Mleko zagrzać z rozciętą laską wanilii, gotować 15-20 minut na jak najmniejszym płomieniu.
Pod koniec gotowania posłodzić lekko i posolić małą szczyptą soli.
Zdjać garnek z ognia, odcedzić mleko, aby nie zostały drobinki wanilii, wlać kwaśną śmietanę i szybko roztrzepać mątewką.
Ponownie postawić na małym ogniu i chwilę ogrzewać, aż zacznie się ścinać twaróg i oddzielać od niego serwatka.
Zgasić ogień i pozostawić kilka minut, aby ser się oddzielił od serwatki.
Przelać ser na sito wyścielone gęstą gazą lub tetrą.
Pozostawić na kilka godzin do odcieknięcia, obciążając ser małym talerzykiem i np.torebką cukru.
Odcedzony ser przełożyć do pojemniczka, ugnieść równą warstwą i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.06.2012 00:23
Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów - każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak