Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle ze szparagami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

po 40 dag białych i zielonych szparagów
sól, pieprz, cukier
masła lub margaryny 6 dag
mąki 8 dag
mleko 300 ml
sok z 1 cytryny
jajko 2
cienkie sznycle cielęce 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dag
żółtko jajek 2
bazylia świeża 4
trybuli 0,5 pęczka
Do dekoracji:
cytryna cząstki

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle ze szparagami

Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki łodyg, pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. Podobnie zielone szparagi oczyścić i pokroić. Zagotować w rondlu wodę, lekko posolić i posłodzić. Włożyć do wrzątku białe szparagi, gotować przez 10 – 12 minut. Po 5 – 6 minutach dodać szparagi zielone. Odcedzić, wywar z gotowania zachować.

Przygotować sos: stopić 3 dag tłuszczu, posypać 3 dag mąki, zasmażyć na złoty kolor. Rozprowadzić zasmażkę 250 ml jarzynowego wywaru oraz 250 ml mleka, zagotować mieszając (jeśli utworzą się grudki, sos przetrzeć przez sitko). Gotować sos 3 – 4 minuty, przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Roztrzepać jajka z pozostałym mlekiem. Rozbić mięso tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Rozgrzać na patelni pozostały tłuszcz, usmażyć sznycle z obu stron na złoty kolor. Do przygotowanego sosu włożyć szparagi, podgrzać. Zdjąć jarzynkę z ognia, podprawić żółtkiem (nie gotować). Podawać do sznycli. Gotowe danie udekorować cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.09.2011 17:26
dobre sznycle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak