Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka orzechowo - migdałowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko letnie 300 ml
cukier 100 g
masło 50 g
szczypta soli
Masa orzechowomigdałowa:białka 3 szt
cukier 4 łyżki
zmielone migdały 100 g
masło 1 łyżka
drożdże świeże 25 g
ciasto drożdżowe: 500 g
mąka 500 g
orzechy włoskie 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka orzechowo - migdałowa

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać na środku wrobić wgłębienie. Wykruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mleka.Rozczyn wymieszać,powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany,oprószyć mąką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Rozczyn dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto rękami, następnie oprószyć mąką, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego rośnięcia.
Krok 1 - Chałka orzechowo - migdałowa foto
2
Masa orzechowo - migdałowa: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać zmielone orzechy włoskie, migdały i delikatnie połączyć .
Krok 2 - Chałka orzechowo - migdałowa foto
3
Z wyrośniętego ciast drożdżowego, ująć nieco mniej niż połowę, resztę ciast przełożyć na stolnicę. posypaną mąką i
rozwałkować. Na cieście rozsmarować masę orzechową- migdałową, po czym ciasto zrolować . Włożyć do formy keksowej o wymiarach 30 cm x 12cm (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką).
Nakryć ściereczką. Z reszty ciast uformować 3 wałeczki. Upleść warkocz,położyć na wierz.
Krok 3 - Chałka orzechowo - migdałowa foto
4
Masło stopić i za pomocą pędzelka posmarować wierz chałki. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika,piec na złoty kolor około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Chałka orzechowo - migdałowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 29.08.2012 20:52
wygląda apetycznie
Andysz 09.06.2012 16:28
fajna;)
ZEWA 05.06.2012 08:48
bardzo fajne połączenie orzechy i migdały
motylwe 31.05.2012 19:32
smaczne połączenie
Justyna28 31.05.2012 10:57
fajna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak