Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z ryżem i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 250 g
masła 80 g
śmietany 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z ryżem i grzybami

Składniki:
Na ciasto:
20 g drożdży świeżych,
250 g mąki,
80 g masła,
2 żółtka jaj,
150 g śmietany,
sól.
Na nadzienie:
150 g ryżu,
20 g masła lub margaryny,
30 g suszonych grzybów,
2 jajka,
pieprz,
sól.
Dodatkowo:
1 białko.


Przygotowanie:
Przyrządzamy nadzienie: Grzyby myjemy, płuczemy, gotujemy pod przykryciem. Następnie przecedzamy i drobno siekamy. Pozostawiamy wywar do ugotowania ryżu. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy z tłuszczem. Ryż gotujemy na wywarze w stosunku ryż do wywaru 1:2. Do ugotowanego ryżu dodajemy cebulę z tłuszczem, pieprz i sól do smaku, Następnie dodajemy grzyby. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Z drożdży przygotowujemy rozczyn (rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy troszkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilkę). Do mąki dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdży, sól, żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na długość blaszki do pieczenia, po środku na całej długości układamy farsz i zwijamy ciasto w rulon, zlepiając końce. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem po całości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak