Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie grzybki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szklanki
margaryny 1 kostka
śmietany kwaśnej 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie grzybki

Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki,
1 kostka margaryny,
1 szklanka śmietany kwaśnej.

Na krem:
3 szklanki mleka,
2 opakowania cukru wanilinowego,
150 g cukru,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki krupczatki.

Dodatkowo:
marmolada malinowa,
białko,
mak.


Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Z mąki, margaryny i kwaśnej śmietany wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Z jednej części ciasta formujemy kapelusze. Z drugiej części ciasta formujemy spody kapelusza. Z trzeciej części wykrawamy koła, nakładamy na nie po pasku marmolady i formujemy nogi grzybków. Grubszą część uformowanych nóg grzybków maczamy w białku a następnie obtaczamy w maku. Każdą część grzybka układamy z osobna na blaszy wyłożonej pergaminem i pieczemy na jasno-złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy krem: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru wanilinowego i zwykłego cukru. Do trzeciej szklanki mleka wbijamy żółtka i dodajemy mąkę ziemniaczaną i krupczatkę. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy. Przestudzony krem dodajemy do utartego masła i dalej ucieramy. Tak przygotowanym kremem nadziewamy kapelusze, nakrywamy je spodami, które po środku również kremujemy i łączymy z nóżkami grzybków. Możemy dodatkowo przygotować polewę i polać nią kapelusze grzybków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak