Sposób przygotowania

Przygotowujemy wysoki garnek. Podpalamy pod garnkiem mały ogień. Do garnka przekładamy ½ kostki margaryny. Następnie wkruszamy krówki i gotując na małym ogniu, ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło i nie przywarło do garnka. Kiedy krówki dobrze się rozpuszczą i połączą z margaryną, garnek zestawiamy z ognia i od razu wrzucamy do garnka preparowany ryż, szybko i dokładnie mieszając go z masą, aby nie trwało to zbyt długo. Następnie sprawnie formujemy szyszki (kulki), ponieważ w zależności od gęstości masy jaka nam wyszła, masa może szybko zastygać. Tak przygotowane szyszki układamy na talerzach (tacce) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia aż masa stwardnieje. Najlepiej przechowywać takie krówki w zamkniętym pojemniku, aby nie nabierały wilgotności.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !