Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe szyszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny 1/2 kostki
krówek 250 g
kakaowych krówek 200 g
ryż preparowany 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe szyszki

Przygotowujemy wysoki garnek. Podpalamy pod garnkiem mały ogień. Do garnka przekładamy ½ kostki margaryny. Następnie wkruszamy krówki i gotując na małym ogniu, ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło i nie przywarło do garnka. Kiedy krówki dobrze się rozpuszczą i połączą z margaryną, garnek zestawiamy z ognia i od razu wrzucamy do garnka preparowany ryż, szybko i dokładnie mieszając go z masą, aby nie trwało to zbyt długo. Następnie sprawnie formujemy szyszki (kulki), ponieważ w zależności od gęstości masy jaka nam wyszła, masa może szybko zastygać. Tak przygotowane szyszki układamy na talerzach (tacce) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia aż masa stwardnieje. Najlepiej przechowywać takie krówki w zamkniętym pojemniku, aby nie nabierały wilgotności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak