Sposób przygotowania

Składniki:
Na biszkopt:
3 jajka,
3 łyżki mąki,
3 łyżki cukru.
Na masę:
500 ml mleka,
500 ml śmietany,
3 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
1 kostka masła,
gorzkie kakao,
1 galaretka cytrynowa,
paczka siekanych orzechów,
1 czekolada deserowa,
2 pomarańcze,
1 banan,
ananasy w zalewie,
3 kiwi,
kiść ciemnego winogrono,
kilka sztuk truskawek,
garść rodzynek.


Przygotowanie:
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy stopniowo delikatnie mieszając mąkę. Pieczemy biszkopt na złoty kolor. Przygotowujemy masę: Jajka ze śmietaną ubijamy trzepaczką. Mleko gotujemy i przelewamy do niego ubite jajka ze śmietaną. Chwilkę gotujemy cały czas mieszając. Powstaje gęsty „serek”, który należy odcedzić. Następnie wylewamy na gęstsze sitko. Ucieramy masło z cukrem pudrem aż do białości. Dodajemy do tego po łyżce ostudzonego „serka” i ucieramy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy, rodzynki. Wykładamy na biszkopt. Na wyłożoną ciemną masę z bakaliami wykładamy jasną masę, na której układamy truskawki pokrojone w talarki, obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze. Owoce delikatnie wsuwamy w masę, aby nie wystawały z niej. Na górę dekoracyjnie układamy pokrojone wszystkie owoce, układając estetyczny wzór z truskawek, pomarańczy, banana, kiwi, czekolady, orzechów ananasów, winogrono i posypujemy z wierzchu rodzynkami. Na samym końcu przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu i kiedy zacznie tężeć, polewamy nią górę tortu. Pozostawiamy do przestygnięcia, chłodząc tort w lodówce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !