Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka aspirynki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 500 g
margaryna 1 kostka
cukru pudru 8 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka aspirynki

Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki,
1 kostka margaryny,
8 dkg cukru pudru,
4 żółtka,
powidła malinowe.

Na lukier:
2 białka,
20 dkg cukru pudru.

Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę, siekamy nożem. Dodajemy przesiany cukier, żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem malutkie kółka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na jasno-złoty kolor. Odstawiamy na bok i studzimy. Przygotowujemy lukier: Białka dobrze ucieramy z cukrem aby powstała jednolita biała masa bez grudek. Ciastka dobieramy w pary. Na jednym krążku smarujemy powidłami, nakrywamy drugim ciastkiem i polewamy z wierzchu przygotowanym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak