Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto W-Z
Na ciasto:
150 g margaryny,
150 g cukru pudru,
4 jajka,
40 g kakao,
170 g mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na masę:
½ kostki margaryny,
10 łyżek cukru pudru,
1,5 szklanki śmietany kwaśnej,
1 opakowanie cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
Przygotowujemy masę: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy cukier wanilinowy. Ucieramy dodając stopniowo po łyżce śmietany. Ucieramy bardzo dokładnie. Przygotowujemy ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Dodajemy kakao rozpuszczone w gorącej wodzie tak, aby miało konsystencję gęstej papki. Ucieramy i dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Placek po upieczeniu dobrze studzimy a następnie wierzch smarujemy przygotowaną masą.