Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorada w warzywach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Dorada 2 szt
cytryna 1/2 szt
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona 1 szt
cukienia 30 dkg
pomidory 1/2 kg
sól
pieprz
wino białe 1/2 szklanki
oliwki 12 szt

Przepis i sposób przygotowania na: dorada w warzywach

Ryby płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.Z obu stron robimy nacięcia co jeden centymetr głębokie na 5 mm,skrapiamy je sokiem z cytryny przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut.Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na dwóch łyżkach oliwy,dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cukinię pokrojoną w plasterki,wszystko razem podsmażamy,dodajemy sparzone i pokrojone pomidory. i dusimy razem delikatnie mieszając i po 3 minutach przyprawiamy do smaku solą i pieprzem estragonem i rozmarynem.Następnie wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.Przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego na wierzchu układamy ryby i skrapiamy resztą oliwy.Zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.Po 20 minutach rybę odwracamy na drugą stronę a na 10 minut przed końcem posypujemy ją pokrojonymi plasterkami oliwek.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 03.07.2012 14:53
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak