Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto radości

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 300 g
margaryny 200 g
żółtek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto radości

Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki,
200 g margaryny,
2 żółtka,
½ szklanki cukru pudru,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na masę z jabłek:
1 kg słodkich jabłek,
1 szklanka cukru,
1 galaretka cytrynowa.

Na masę orzechową:
150 g mielonych orzechów włoskich,
¾ szklanki słodkiej śmietany,
300 g masła,
2 jajka,
1 szklanka drobnego białego cukru.
Dodatkowo czekoladowa polewa.



Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Proszek do pieczenia połączyć z mąką i przesiać. Dodać margarynę, posiekać. Dodajemy do tego cukier puder, śmietanę oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozlewamy na dwie blaszki i osobno pieczemy. Przygotowujemy masę z jabłek: Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o oczkach do warzyw. Dodajemy cukier, galaretkę w proszku. Smażymy. Studzimy i wykładamy na jeden placek. Przygotowujemy masę orzechową: Śmietanę odrobinę podgotowujemy z orzechami. Dodajemy jajka, cukier. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy przestudzoną masę i ucieramy. Masę wykładamy na jabłka i przykrywamy drugim plackiem. Przygotowujemy czekoladową polewę z opakowania i polewamy ciasto. (Czyli warstwowo wygląda to tak: placek, masa jabłkowa, masa orzechowa, placek i polewa).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak