Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto faliste

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki krupczatki 300 g
kostki margaryny 1 kostka
śmietany 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto faliste

Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki krupczatki,
1 kostka margaryny,
200 g cukru pudru,
3 łyżki śmietany,
2 łyżki gorzkiego kakao,
6 słodkich jabłek,
6 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę:
1 opakowanie budyniu bez cukru,
1 kostka masła,
4 łyżki cukru pudru,
2 żółtka.


Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na końcu i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy na blaszkę, do drugiej dodajemy kakao, śmietanę i kładziemy na pierwsze ciasto. Jabłka myjemy, kroimy na półćwiartki i układamy z wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Przygotowujemy masę: Budyń gotujemy i chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Ucierając dodajemy stopniowo po łyżce przygotowanego budyniu. Ucieramy. Masą smarujemy przestudzony placek. Serwujemy najlepiej schłodzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak