Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z czekoladową masą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 10 sztuk
białego cukru 250 g
kakao 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z czekoladową masą

Składniki:
Na ciasto:
10 jajek,
250 g białego cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
50 g kakao,
½ łyżeczki sody.

Na masę:
2 jajka,
½ szklanki cukru,
½ gorzkiej czekolady,
6 łyżeczek gorzkiego kakao,
1 kostka margaryny,
½ kostki masła,
polewa czekoladowa.



Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Białka ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Pod sam koniec dodajemy mieszając delikatnie łopatką kakao, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sodę. Przekładamy do blaszki i pieczemy do suchego patyczka. Przygotowujemy masę: Jajka ubijamy z cukrem na parze do momentu, aż zgęstnieją. Podgrzewając ciągle dodajemy połamaną czekoladę, margarynę, masło oraz kakao. Na upieczone ciasto wykładamy ciepła masę. Można dodatkowo polać ciasto polewą czekoladowa, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak