Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniaczek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 600 g
żółtek 3 sztuki
cukru pudru 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniaczek

Składniki:
600 g mąki,
3 żółtka,
100 g cukru pudru,
cukier wanilinowy,
300 g margaryny,
½ szklanki śmietany,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki gorzkiego kakao,
powidła śliwkowe,
3 białka,
90 g cukru.

Przygotowanie:
Proszek do pieczenia łączymy z mąką i przesiewamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Dwie części pozostawiamy jasne. Ciemne ciasto jak i jedną część białego ciasta wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie pozostałą jedną część białego ciasta wykładamy na blaszy okrytej pergaminem a następnie smarujemy powidłami. Wyciągamy ciemne ciasto i ucieramy go na tarce o oczkach do warzyw nad blaszką, w miarę równie pokrywając warstwę z powidłami. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Na ciemne utarte ciasto wykładamy pianę z białek a na pianę ponownie ucieramy tym razem jasne ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 50 minut. Przed podaniem studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak