Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany dorsz z sosem chrzanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 50 g
słoiczek chrzanu 1 mały
śmietany 4 duże
sól do smaku
koperek
dorsz 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany dorsz z sosem chrzanowym

Chrzan mieszamy ze śmietanami i odstawiamy na bok, aby smak mógł się „przegryźć”. Dorsza płuczemy, oczyszczamy i skrapiamy octem. Następnie solimy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rybę osuszamy papierowym ręczniczkiem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy masłem i troszkę podpiekamy. Następnie zalewamy przygotowanym sosem i ponownie umieszczamy w piekarniku, tym razem dopiekając rybę całkowicie. Koperek płuczemy, drobno siekamy i posypujemy z wierzchu upieczoną rybę. Podajemy na ciepło. Do tak zapieczonej ryby pasuje zarówno ryż jak i gotowane ziemniaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak