Sposób przygotowania

Składniki:
3 sztuki większych kurcząt,
sól.
Na nadzienie:
100 g czerstwej bułki,
mleko do namoczenia bułki,
50 g masła,
3 żółtka jaj,
3 sztuki wątróbki z kurcząt,
4 łyżki siekanego koperku,
3 białka,
30 g bułki tartej,
40 g oleju,
40 g masła,
pietruszka zielona,
pieprz,
sól.



Przygotowanie:
Kurczęta starannie myjemy. Odcinamy łapy, głowę, sprawiamy, przecinamy w poprzek jamę brzuszną na dole. Wyjmujemy wnętrzności. Oddzielamy wątrobę i żołądek. Solimy i odstawiamy na kilka godzin przed pieczeniem w chłodne miejsce. Bułkę moczymy w mleku i odsączamy. Bułkę i wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę. Masło ucieramy, dodajemy po jednym żółtku, następnie bułkę z wątróbką, rozcieramy i doprawiamy pieprzem, solą i koperkiem. Z białek ubijamy pianę. Mieszamy z nadzieniem. Nadzieniem faszerujemy kurczęta i zaszywamy. Skrzydełka wykręcamy i zakładamy na grzbiet. Nóżki podciągamy w górę. Nadcinamy skórę brzucha i zakładam nóżki za skórę. Następnie opuszczamy je do normalnego położenia. W brytfannie rozgrzewamy olej z masłem. Kurczęta układamy ciasno przy sobie i polewamy tłuszczem. Następnie wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut, polewając co jakiś czas kurczęta wodą i tłuszczem. Kiedy kurczęta będą już gotowe, przekrawamy je na pół i składamy w całość na półmisku. Polewamy je częścią sosu i posypujemy uprzednio posiekaną pietruszką. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Takie kurczęta są znakomite jako samodzielne danie lub podajemy je do ziemniaków i surówki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !