Sposób przygotowania

Składniki:
600 g mrożonych filetów z dowolnej morskiej ryby,
1 łyżka soku cytrynowego,
2 łyżki mąki,
4 łyżki oleju,
2 cebule,
100 g pieczarek,
20 g masła,
pietruszka świeża,
pieprz,
sól.


Przygotowanie:
Filety lekko rozmrażamy i porcjujemy. Skrapiamy sokiem z cytrynowym. Solimy i oprószamy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w na cienkie półkrążki. Pieczarki płuczemy i kroimy w paski. Odlewamy łyżkę oleju. Dodajemy masło i podsmażamy na takim tłuszczu cebulę z pieczarkami. Rybę obtaczamy z każdej strony w mące i smażymy na pozostałym oleju na rumiany kolor z dwóch stron. Na rybę nakładamy cebulę z pieczarkami, skrapiamy wszystko 3 łyżkami wody i przykrywamy patelnię dusząc potrawę przez ok. 10 minut na małym ogniu. Taką rybę możemy spożywać samą, podawać z ziemniakami czy też ryżem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !