Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny bigos

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białej kapusty 1,5 kg
kwaszonej kapusty 750 g
kminku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny bigos

Składniki:
1,5 kg białej kapusty,
750 g kwaszonej kapusty,
kilka sztuk suszonych grzybów,
1 szczypta kminku,
500 g mięsa wieprzowego,
2 łyżki oleju,
2 sztuki cebuli,
3 jabłka,
1 garść suszonych śliwek,
400 g zwyczajnej kiełbasy,
100 g wędzonej słoniny,
2 łyżki mąki,
2 łyżki pomidorowego koncentratu,
szczypta nasion kopru.



Przygotowanie:
Białą kapustę gotujemy w małej ilości wody razem ze szczyptą nasion kopru. Oddzielnie gotujemy kwaszoną kapustę z grzybami, które wcześniej należy umyć i namoczyć. Wieprzowe mięso obrumieniamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, solimy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Łączymy obie kapusty, dodajemy suszone śliwki i jabłka, które należy zetrzeć na tarce do warzyw o grubych oczkach. Dodajemy mięso razem z powstałym sosem i razem jeszcze podgotowujemy. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy pod koniec gotowania. Słoninę kroimy, stapiamy, zasmażamy z mąką i zagęszczamy bigos. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Taki bigos najlepiej smakuje na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak