Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki cielęce

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcych flaczków 1,5 kg
włoszczyzny w tacce 250 g
masła 40 g
mąki 40 g
pieprz i sól do smaku
majeranek suszony do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki cielęce

Najpierw musimy starannie wypłukać cielęce flaczki (najlepiej kilkakrotnie zmieniając wodę). Następnie zalewamy je wrzącą wodą i obgotowujemy. Odcedzamy. Włoszczyznę zalewamy wodą (ok. 2 litrów) i gotujemy wywar. Do wrzącego wywaru wrzucamy flaczki i powoli gotujemy. Odcedzamy flaczki od wywaru a następnie kroimy je w drobne paski. Z mąki i masła przyrządzamy zasmażkę, którą następnie rozprowadzamy wywarem. Zagotowujemy. Włoszczyznę z wywaru również wyjmujemy i kroimy ale w drobną kostkę. Pokrojoną włoszczyznę jak i flaczki z powrotem przekładamy do wywaru. Doprawiamy pieprzem, solą oraz majerankiem. Mieszamy i zagotowujemy. Podajemy same lub jeśli ktoś woli z ugotowanymi ziemniakami czy też kluseczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak