Sposób przygotowania

Z przesianej mąki uformować kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, dodać cukier i sól. Na mące rozłożyć pokrojone na kawałki masło i migdały.

Posiekać nożem mąkę z cukrem, masłem i migdałami. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto, a następnie owinąć ściereczką i wstawić do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek o centymetrowej grubości. Podzielić na kawałki o długości około 8 cm i nadać im kształt obwarzanka.

Obwarzanki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkami roztrzepanymi ze śmietaną, a na koniec posypać siekanymi migdałami. Piec na złoty kolor w piekarniku (ok. 13 minut w temp. 175ºC). Jeszcze ciepłe zdejmować z blachy i wystudzić na kratce kuchennej.

Obwarzanki można przechowywać przez 4 tygodnie w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !