Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z warzyw i białej kapusty
250 g białej kapusty cukrowej,
1 sztuka marchwi,
1 mały por,
1 świeży ogórek,
1 jabłko,
2 łyżki oleju,
1 łyżka musztardy,
cukier i sól do smaku,
kwasek cytrynowy.
Przygotowanie:
Białą kapustę drobno zszatkować. Marchew umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Por oczyścić, przekroić na pół wzdłuż i drobno skroić. Ogórka umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Jabłko umyć, obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Warzywa skropić kwaskiem cytrynowym i posolić. Musztardę rozcieramy w kubeczku wraz z łyżeczką cukru i olejem. Dodajemy łyżkę przegotowanej wody i mieszamy. Łączymy z rozdrobnionymi warzywami i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę można podawać zaraz po przygotowaniu.