Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
sól szczypta
masło 2 łyżki
jajko 2 sztuki
truskawki
sok truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

Przesianą mąkę przesypać na stolnicę. Na środku robimy dołek i dodajemy tam szczyptę soli, masło oraz wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy stopniowo dodając porcjami wodę.
Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elestyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie myjemy truskawki i osuszamy je.
Jeśli mamy duże truskawki trzeba je pokroić na połówki lub ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki.
Do środka każdego kółeczka wkąłdamy po jednej truskawce i zwijamy końce, tak aby powstały pierogi. Ja robiłam końce szklaneczką, dlatego sa okrągłe, ale można to zrobić widelcem.
Wodę gotujemy z odrobiną soli. Do wrzacej wrzucamy pierogi i gotujemy chwilę od wypłynięcia. Gotowe posypujemy cukrem i polewamy śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.01.2014 22:48
Z owocami tez są dobre.
Karolcia12 30.05.2012 19:10
uwielbiam pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak