Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy I

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarek 200 g
cebuli 50 g
mąki 30 g
śmietany 1/8 l
natka pietruszki
pieprz i sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy I

Pieczarki myjemy, czyścimy z ziemi oraz piasku. Płuczemy i kroimy na drobne, cienkie paski. Cebulę obieramy i płuczemy. Kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy do grzybów. Zalewamy 250 ml wody. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Podprawiamy mąką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy i łączymy ze śmietaną. Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do sosu pod sam koniec przyrządzania. Sos jest dobry do różnego rodzaju mięs jak i doskonały do ryży, kasz czy też ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak