Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy na rosole

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 40 g
mąki 30 g
śmietany 150 g
rosół
sól do smaku
natka koperku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy na rosole

Koperek najpierw płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody a następnie skubiemy i drobno siekamy na desce. Masło topimy. Wsypujemy mąkę i mieszamy podprawę rumieniąc ją na jasnozłoty kolor. Odstawiamy. Wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rosół zwracając uwagę, aby sos nie był ani zbyt płynny ani zbyt gęsty. Mieszamy zagotowując. Do sosu dodajemy posiekany koperek i sól do smaku. Mieszamy. Przelewamy do sosjerki. Serwujemy na gorąco. Sos jest aromatyczny i doskonały do mięs, ryb, makaronów, ryżu, kasz czy też ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak