Sposób przygotowania

Składniki:
100 g cukrowego chrzanu,
40 g masła,
40 g mąki,
1/8 litra rosołu,
200 g śmietany,
2 żółtka,
sól,
cukier,
ocet.

Przygotowanie:
Chrzan myjemy i drobno ucieramy na małych oczkach tarki. Następnie skrapiamy octem, aby nie czerniał. Masło stapiamy, następnie dodajemy mąką i chwilkę podsmażamy, uważając, aby nie zrumienić zasmażki. Rozprowadzamy zasmażkę śmietaną. Mieszamy i zagotowujemy. Jeżeli będzie zbyt gęste, rozrzedzamy rosołem. Dodajemy chrzan i zagotowujemy sos, ciągle go mieszając. Przyprawiamy cukrem, solą oraz octem. Przed samym podaniem mieszamy z żółtkami. Taki sos jest znakomity do ryb, mięs, rożnych zapiekanek, kasz, ryżu i makaronów.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !