Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowy na rosole

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chrzanu cukrowego 100 g
rosołu 250 ml
masła 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy na rosole

Składniki:
100 g cukrowego chrzanu,
250 ml rosołu,
20 g masła,
Na podprawę:
250 g śmietany,
20 g mąki,
sól,
ocet,
cukier.

Przygotowanie:
Chrzan płuczemy. Następnie obieramy go i trzemy drobno na najmniejszych oczkach tarki. W rondelku zagotowujemy rosół dodając do niego masło. Mąkę łączymy ze śmietaną uważając, aby nie powstały grudki (jeśli powstaną grudki należy łyżką dokładnie je rozbić). Następnie mąkę ze śmietaną wlewamy do rosołu doprowadzonego do wrzenia, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy starty chrzan, ocet, cukier i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy do sosjerki i podajemy na ciepło. Sos jest dobry do mięs jak i innych potraw, nadając im wyrazistego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak