Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinii

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średnich ziemniaków 5
śmietana
żółty ser
sól
pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
chili
sok z cytryny
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki ok 3 mm. Obgotowywujemy ok 7-10 minut.



Cukinię obieramy, przekrawamy na pół i kroimy na podobnej grubości co ziemniaki plasterki. Obsmażamy na patelni z przyprawami (sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili), aż zmięknie i się z rumieni.



Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem i sokiem z cytryny.



Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki i cukinię (można warstwami, a można też wymieszać). Zalewamy śmietaną. Na wierzch ścieramy trochę żółtego sera.



Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż ser się zapiecze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 22.09.2010 12:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak