Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy sos na rosole

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidorów 500 g
cebuli 20 g
masła 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy sos na rosole

Składniki:
500 g pomidorów,
20 g cebuli.
Na podprawę:
40 g masła,
40 g mąki,
250 ml rosołu,
sól,
cukier.

Przygotowanie:
Pomidory płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz rosół. Gotujemy na mocnym ogniu przykrywając pokrywką a następnie przecieramy. Masło stapiamy. Wsypujemy mąkę, mieszamy i rumienimy na jasnozłoty kolor. Odstawiamy. Przetarte pomidory dodajemy do zasmażki, mieszamy zagotowując. W razie potrzeby dodajemy jeszcze troszkę rosołu. Sos doprawiamy cukrem i solą. Mieszamy i podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak