Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 500 g
jajko 1 sztuka
wody 1/8 litra
masła 40 g
białego sera 200 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z serem

Mąkę przesiewamy, zagniatamy z jajkiem i wodą. Wyrabiamy ciasto. Następnie dosyć grubo rozwałkowujemy. Pozostawiamy do przeschnięcia. Zagotować osoloną wodę do ugotowania ciasta. Masło zrumienić. Ciasto podsypujemy mąką, kroimy pasy o równej szerokości układając je jedne na drugie i zsuwając na brzeg stolnicy. Ostrym nożem kroimy kluski, odrzucając je na bok. Po skrojeniu klusek rozrzucamy je na stolnicy, aby się nie posklejały. Kluski wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy jeszcze przez chwilę po wypłynięciu na wierzch i przecedzamy. Przelewamy gorącą wodą, osaczamy i wykładamy na gorący półmisek. Mieszamy z tłuszczem i nakrywamy. Ogrzewamy na naczyniu z wrzącą wodą. Podajemy pokruszone serem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak