Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażucha

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1 kg
wody 1/2 l
masła 50 g
białego sera 200 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Prażucha

Mąkę rumienimy w piekarniku na złoty kolor pamiętając o częstym jej przemieszaniu. Zagotowujemy wodę z solą. Wrzącą wodę wlewamy do mąki intensywnie mieszając łyżką, żeby nie powstały grudki, cały czas podgrzewając. Garnek z prażuchą nakrywamy i odstawiamy na brzeg aby potrawa „przeszła”. Stołową łyżkę zanurzamy w maśle i kładziemy małe kluski (prażuchy) na półmisek, polewając masłem i posypując serem. Podajemy z kwaśnym lub słodkim mlekiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak