Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos agrestowy do potraw z grilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 250 g
białe wino 250 ml
masło 40 g
mąka 20 g
woda 250 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos agrestowy do potraw z grilla

250 g agrestu blanszujemy, osączamy na sicie, następnie dolewamy 250 ml białego wina i zagotowujemy. Przecieramy przez sito. W rondlu roztapiamy połowę masła (20 g), dodajemy 20 g mąki, zalewamy 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 1 żółtko, 2 łyżki śmietany 18 % i pozostała część masła (20 g). Zawartość całego rondelka łączymy ze zblanszowanym agrestem. Wszystko razem mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym sokiem z 1 cytryny. Sos podajemy np. do potraw z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.11.2013 12:59
ciekawy przepis
Alex_M 16.01.2013 12:41
brzmi interesujaco!
Ela15 23.10.2012 10:41
ciekawy pomysł
fictor123 10.10.2012 11:24
mniam
Wacław 04.09.2012 10:03
fajny,ciekawy przepis !
Aleksandraa 12.08.2012 09:54
fajne połączenie smaków
wulkanxd 03.08.2012 14:27
super
Ewelina38 16.07.2012 22:16
zgadzam się z Paulą: jest to bardzo ciekawa propozycja i koniecznie muszę spróbować
paula99926 23.06.2012 10:20
ciekawa propozycja...
Anna152 19.06.2012 08:35
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak