Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muss truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawek 50 dag
białka jaj 4 sztuki
cukru 120 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Muss truskawkowy

Żelatynę moczymy i zalewamy 1/16 litra wrzącej wody i rozpuszczamy żelatynę. Owoce myjemy, przebieramy a następnie osączamy z nadmiaru wody. Truskawki rozgniatamy widelcem. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier, następnie rozgniecone owoce oraz żelatynę, ciągle ubijając. Jak mus zacznie gęstnieć, układamy go na półmisku (najlepiej szklanym) tak, aby nie był on płasko rozsmarowany tylko tworząc lekki pagórek. Pozostawiamy do schłodzenia w lodówce. Truskawkowy muss możemy podać z herbatnikami, biszkoptami jak również nadaje się jako dodatek do lodów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 30.05.2012 11:40
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak