Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAKWAS NA ŻUR

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 2/3 szklanki
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
pieczywo razowe 1 kromka
woda 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ZAKWAS NA ŻUR

Mąkę połączyć z ciepłą wodą, aby powstało ciasto.
Do ciasta dodać drobno posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wymieszać.
Kromkę chleba drobno pokroić zalać wodą, a następnie dodać do ciasta. Ciasto w garnku zawiązanym w płótno pozostawić na 4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 14.02.2014 12:04
też wolę swój żur
caralajna 27.10.2013 07:18
też wolę sama zrobić niż kupować
Malgorzata549 12.09.2013 09:07
zawsze kupowałam gotowy ale warto wypróbować
Iwusia 12.07.2013 22:51
przypis bardzo przydatny
Krystyna32 16.03.2013 07:21
przydatny przepis
Pietruszka 15.09.2012 17:06
przyda mi się ten przepis, bo mam ochotę zrobić żur
Wacław 17.08.2012 09:32
my tez robimy swojski żurek
Dorian 16.08.2012 14:20
pycha
RenataZ-et 24.07.2012 18:38
przydatny przepis
kate.500 18.06.2012 22:31
super
Katarzyna59 06.06.2012 18:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak