Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z farszem porowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 2 szkl
żółtko jajek 1
kostki margaryny 0,5
zimnej wody 0,5 szkl
szczypta soli
DUŻY POR
boczku kilka plasterków
śmietana
sól
pieprz
tymianek
oregano
Pieprz ziołowy mielony Prymat
gałka musztatułowa
sok z plasterka cytryny
żółty ser

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z farszem porowym

Z mąki, margaryny, żółtka, wody i odrobiny soli wyrobiamy kryche cista i odstawiamy na pół godziny.


Pora myjemy i kroimy na piórka. Na patelni obsmażamy boczek i jak się zrumienie, to wrzucamy pora, dodajemy trochę soli i pieprzu i dusimy, aż por się zeszkli i lekko zrumieni.



Do śmietamy dodajemy tymianek, oregano, pieprz ziołowy, gałkę, sół, pieprz i sok z cytryny i mieszamy.



Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty (można ją trochę rzesmarować masłem). Zawijamy brzegi i nakłuwamy całość widelcem, co by nie porobiły się bąble. Wykładamy pora, zalewamy śmietaną, wygładzamy wszystko na równo. Posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na dolnej półce, aż ser się zrumieni i spód upiecze (mniej więcej 15-20 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 02.05.2011 08:27
super
Kate131 02.05.2011 08:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak