Sposób przygotowania

Składniki:
1 mały kurczak (ok. 1,5 kg),
1 bułka,
10 dag chudej wieprzowiny,
10 dag wątroby,
1 jajko,
pęczek zielonej pietruszki,
½ łyżeczki suszonej mieszanki warzywnej,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
sól do smaku,
odrobina gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:
Kurczaka płuczemy i ostrym nożem przecinamy skórę wzdłuż kręgosłupa. Mięso wraz ze skórą starannie oddzielamy od kości. Odcinamy skrzydła i szyję. Wyjmujemy kości z udek. Skórę rozkładamy wraz z mięsem. Ostrym nożem kroimy piersi w cienkie płaty (od środka). Wywijamy do środka mięśnie udek. Zszywamy skórę w miejscach, w których odcinaliśmy skrzydełka i wpychaliśmy do środka udka. Plastrami odkrojonymi z piersi pokrywamy równomiernie skórę grzbietu i brzucha. Wątrobę, wieprzowinę i namoczoną bułkę mielimy, dodajemy masło utarte z żółtkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Układamy wałek nadzienia po środku płata mięsa. Zawijamy brzegi, owiązujemy roladę sznurkiem i smarujemy olejem. Wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu lekko studzimy i wkładamy roladę pomiędzy dwie deseczki. Zdejmujemy sznurek i kroimy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !