Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczakowa rolada

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka 1 mała
jajko 1 sztuka
masła 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczakowa rolada

Składniki:
1 mały kurczak (ok. 1,5 kg),
1 bułka,
10 dag chudej wieprzowiny,
10 dag wątroby,
1 jajko,
pęczek zielonej pietruszki,
½ łyżeczki suszonej mieszanki warzywnej,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
sól do smaku,
odrobina gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:
Kurczaka płuczemy i ostrym nożem przecinamy skórę wzdłuż kręgosłupa. Mięso wraz ze skórą starannie oddzielamy od kości. Odcinamy skrzydła i szyję. Wyjmujemy kości z udek. Skórę rozkładamy wraz z mięsem. Ostrym nożem kroimy piersi w cienkie płaty (od środka). Wywijamy do środka mięśnie udek. Zszywamy skórę w miejscach, w których odcinaliśmy skrzydełka i wpychaliśmy do środka udka. Plastrami odkrojonymi z piersi pokrywamy równomiernie skórę grzbietu i brzucha. Wątrobę, wieprzowinę i namoczoną bułkę mielimy, dodajemy masło utarte z żółtkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Układamy wałek nadzienia po środku płata mięsa. Zawijamy brzegi, owiązujemy roladę sznurkiem i smarujemy olejem. Wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu lekko studzimy i wkładamy roladę pomiędzy dwie deseczki. Zdejmujemy sznurek i kroimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak