Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białego sera 75 dag
jaja 3 sztuki
mąki pszennej 10 dag
masła 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 dag
soli odrobina
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi

Świeży ser (nie może być kwaśny) dobrze odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, ser, sól. Z białek ubijamy pianę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy gruby wałek średnic ok. 3 cm. Spłaszczamy. Tępym nożem robimy kratkę na cieście. Kroimy skośnie kawałki szerokości ok. 3 cm. Pierogi leniwe wrzucamy stopniowo do wrzącej, osolonej wody, mieszamy i gotujemy od momentu wypłynięcia maksymalnie do 5 minut (trzeba sprawdzać). Gotowe pierogi polewamy masłem zrumienionym z bułka tartą. Opcjonalnie można podawać również ze śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 30.05.2012 11:41
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak