Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z suszonych owoców dzikiej róży

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 10 litrów
cukier 3 kilogramy
dzika róża owoce 4-5 kilogramów
Kwas cytrynowy Prymat 30 gramów
drożdze winne

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z suszonych owoców dzikiej róży

Owoce oczyścić, pozbawić szypułek i postarać się pozbyć pestek, nie musi to być dokładnie wykonany zabieg.

Wodę zagotować i wrzącą zalać owoce. Przestudzić i następnie przełożyć do butli (owoce i wodę). Do butli dodać cukier rozpuszczony w wodzie (dwa kg cukru, 10 litrów wody), dodać kwas cytrynowy oraz drożdże winne. Gdy już wszystko dodamy butlę zatkać korkiem z rurką. Po tygodniu ponownie dodać cukier rozpuszczony z wodą tym razem w mniejszej proporcji tzn. na jedną szklankę wody kilogram jeden cukru. Wino przetrzymywać w butli przez sześć tygodni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie wino przelać do butelek. Wino dla podsycenia koloru zabarwić palonym cukrem. Po przelaniu wina do butelek najlepiej jeszcze poczekać z degustacją, a uzyskamy bardziej wyszukany smak.
.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak