Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rizotto z kury

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 kg
ryż 30 dag
żółtko jajek 2 szt.
bazylia
tymianek
sól
pieprz
żółty ser ostry starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: rizotto z kury

Włoszczyznę umyć, obrać i opłukać, włożyć do zimnej wody razem z umytym kurczakiem, posolić, dodać po szczypcie ziół i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka wyjąć, oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę. rosół przecedzić. Ryż odmierzyć, wypłukać i odsączyć na sicie. Zagotować rosół ( powinno go być objętościowa dwa razy więcej niż ryżu), wrzucić ryż, zamieszać do spodu i gotować pod przykryciem, aż wchłonie rosół. Zestawić ryż z ognia. Żółtka wymieszać z serem i połączyć je z ryżem. Dodać mięso z kury, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około dwadzieścia minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 02.09.2012 22:24
risotto powinno być
Sylwia56
Sylwia56 14.08.2012 13:03
inna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak