Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo-kawowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
Masa II: mleko 3 szkl
budyń waniliowy 2 op
margaryna 200 g
cukier waniliowy 1 op
cukier 3 łyżki
woda 1/4 szkl
aromat rumowy
Biszkopt 4 szt
jajko 4 szt
masa 1/2 l
śmietana kremówka 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo-kawowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy żółtka oraz cukier. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie, lecz ostrożnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie umieszczamy go ponownie w blaszce w której się piekł i nasączamy ponczem. Odstawiamy.
Krok 1 - Ciasto budyniowo-kawowe foto
2
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka wlewamy do małego garnka i zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka w garnku. Następnie do gorącego budyniu dodajemy margarynę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aby margaryna się rozpuściła, a masa zgęstniała.
Krok 2 - Ciasto budyniowo-kawowe foto
3
Masa kawowa: kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna oraz kawa się rozpuszczą. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Krok 3 - Ciasto budyniowo-kawowe foto
4
Przełożenie ciasta: gorącą masę budyniową wylewamy na nasączony biszkopt w blaszce. Schładzamy.
Krok 4 - Ciasto budyniowo-kawowe foto
5
Na masę budyniową wykładamy masę śmietanowo-kawową. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 5 - Ciasto budyniowo-kawowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 14.04.2014 22:31
bardzo smakowite to ciasto
caffee_tea 06.07.2012 21:21
mniam, chce zrobic ten przepis
IlonaAlbertos 29.06.2012 22:55
Smakowite
Misiabe 30.05.2012 12:30
jak dla mnie rewelacja!!
Mati3 30.05.2012 10:58
ekstra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak