Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto mięsne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebuli 2 sztuki
marchwi 1 sztuka
ryż 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto mięsne

Składniki:
30 dag ryżu,
30 dag gotowanego mięsa wołowego,
2 cebule,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 mały seler,
10 dag smalcu,
5 dag sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
ostra papryka do smaku.

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Mięso kroimy na małe kawałki. Seler, pietruszkę i marchew gotujemy w niewielkiej ilości wody, odcedzamy, kroimy w drobne paski. Ryż mieszamy z mięsem, jarzynami i cebulą. Doprawiamy przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, napełniamy masą i posypujemy z wierzchu startym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy. Podajemy na gorąco uprzednio sprawdzając, czy potrawa jest już gotowa (czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego potrawę należy sprawdzić przed podaniem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak