Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Sycylijska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 30 dag
jajko 1 sztuka
pomidorów 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Sycylijska

Składniki:
30 dag mąki,
3 dag świeżych drożdży,
½ szklanki mleka,
1 jajko,
tarta gałka muszkatołowa,
1/3 kostki masła,
25 dag pomidorów,
10 dag kiełbasy,
3 łyżki kaparów,
mały słoiczek oliwek,
3 łyżki oliwy,
1 cebula.

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy jajko, mleko, masło i odrobinę gałki muszkatołowej. Zagniatamy i rozwałkowujemy i cienkie ciasto. Tak przygotowane ciasto smarujemy oliwą. Pokrywamy plastrami pomidorów, kiełbasą i cebulą, uprzednio podsmażoną na oliwie. Posypujemy oliwkami, kaparami i delikatnie solimy. Wszystko skrapiamy łyżką oliwy. Pizzę pozostawiamy na 20 minut, aby urosło. Pieczemy ok. 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak