Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Sycylijska
30 dag mąki,
3 dag świeżych drożdży,
½ szklanki mleka,
1 jajko,
tarta gałka muszkatołowa,
1/3 kostki masła,
25 dag pomidorów,
10 dag kiełbasy,
3 łyżki kaparów,
mały słoiczek oliwek,
3 łyżki oliwy,
1 cebula.
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy jajko, mleko, masło i odrobinę gałki muszkatołowej. Zagniatamy i rozwałkowujemy i cienkie ciasto. Tak przygotowane ciasto smarujemy oliwą. Pokrywamy plastrami pomidorów, kiełbasą i cebulą, uprzednio podsmażoną na oliwie. Posypujemy oliwkami, kaparami i delikatnie solimy. Wszystko skrapiamy łyżką oliwy. Pizzę pozostawiamy na 20 minut, aby urosło. Pieczemy ok. 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku.